EU har för avsikt att medlemsländerna ska ta täten i klimatomställningen som väntar, och i viss mån redan är i gång.
Några viktiga verktyg för att uppnå detta är Taxonomiförordningen och det redan 2017 lanserade Task Force on Climate Related Financial Disclosures (TCFD).
Taxonomin definierar vad som bedöms vara en miljömässigt hållbar ekonomisk aktivitet, eller ”grön intäkt” som det också kallas. Med taxonomin får investerare ett gemensamt ramverk som hjälper till att identifiera graden av miljömässig hållbarhet i investeringarna.
För att en aktivitet ska bedömas vara miljömässigt hållbar måste den väsentligt bidra till minst ett av EU:s sex klimatmål och får inte väsentligt skada något av de andra.
Ett exempel på en grön aktivitet är en energibesparande renovering av en befintlig byggnad.Renoveringen måste väsentligt bidra till ett miljömål och för att leva upp till det har taxonomin satt ett gränsvärde på en energibesparing om 30 procent. Kan renoveringen uppvisa en energibesparing som motsvarar det kan aktiviteten bedömas vara grön enligt taxonomin, förutsatt att den inte skadar något annat miljömål.
Finansmarknadens Aktörer som fondbolag måste för finansiella produkter som arknadsförs som hållbara redovisa hur de beaktar taxonomin i sina investeringar och
hur stor andel av fonden som består av gröna aktiviteter enligt taxonomin. Det brukar kallas taxonomy alignment. Sedan måste alla svenska företag med fler än 250 anställda gå igenom sina ekonomiska aktiviteter och redovisa hur stor del av intäkterna som är gröna aktiviteter enligt taxonomin. I Europa går gränsen vid 500 anställda men Sverige har valt att sätta en snävare gräns för att få fler företag att rapportera enligt taxonomin.